Dieta Low Carb
Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.
W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.
Menu na najbliższy tydzień
( 29 kwietnia - 5 maja )
Śniadanie
Pasztet drobiowy z borówkową konfiturą, pumperniklem, ogórkiem i patisonem konserwowym
Obiad
Wege kotleciki z ciecierzycy w sosie szpinakowym z mascarpone na risotto z warzywami
Podwieczorek
Duo pudding chia kawowy & zielony ze spiruliną, orzeszkami i truskawkami
Kolacja
Cauliflower&cheese z kolorową fasolką w zielonym pesto
Śniadanie
Pełnoziarnisty wrap chilli-cheese z zieloną pastą z groszku i warzywami
Obiad
Mintaj marynowany w chimichurri z wielowarzywnym kolorowym makaronem i kruszonym serem kozim
Podwieczorek
Sycylijska caponata z selerem i kaparami
Kolacja
Gryczany quiche ze szpinakiem, wędzonym kurczakiem i mozzarellą * (może zawierać łupiny orzecha)
Śniadanie
Nocna owsianka orzechowa z kruszonką brownie i porzeczkami
Obiad
Wieprzowina po koreańsku z chilli, sezamowym ryżem, orientalną surówką i fasolką z czosnkiem
Podwieczorek
Omlet z szynką, szpinakiem i suszonymi pomidorami, dipem kurkumowym i ogórkiem
Kolacja
Pełnoziarniste penne z pieczonymi warzywami i sosem serowym
Śniadanie
Pancakes kokosowe z serkiem czekoladowym i polewą malinową z płatkami migdałów
Obiad
Panierowany ziarnami ser z konfiturą porzeczkową, frytkami z batata i pietruszki oraz czerwonym colesławem
Podwieczorek
Włoska zupa z mieloną wieprzowiną, jarmużem i boczkiem
Kolacja
Kotlety brokułowe obtoczone w słoneczniku z sosem tatarskim i surówką marchewkową
Śniadanie
Gryczanka bounty z orzechową granolą, jabłkiem, granatem i waniliowym jogurtem
Obiad
Massaman curry z kurczakiem, komosą ryżową i orientalną brukselką
Podwieczorek
Placek z warzywami, sosem z czerwonym pesto i mixem sałat z warzywami
Kolacja
Szakszuka ze szpinakiem, bekonem i fetą podana z pumperniklem
Śniadanie
Box z tuńczykiem, jajkiem, szparagami i winegretem cytrynowo-tymiankowym
Obiad
Klopsiki roślinne w sosie tikka masala z czarną soczewicą i warzywami
Podwieczorek
Piada z pieczarkami i serem
Kolacja
Wątróbka drobiowa na sałatce warzywnej z mozzarellą i malinowym vinegrette
Śniadanie
Śniadaniowa ciabatta z szynką, sosem mayo sriracha, jajkiem sadzonym, warzywami i serem mimolette
Obiad
Kurczak zapiekany z serem i boczkiem, gratin brokułowym i mizerią
Podwieczorek
Kokosowy koktajl z awokado, truskawkami i chia
Kolacja
Burrito z ryżem i chili con carne z pomidorowo-serowym sosem i kolendrą
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1500 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1800 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2000 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2200 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2500 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
3000 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM
W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.
Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.
Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.