fbpx

Gluten Free

Dieta Gluten free przeznaczona jest dla osób z nadwrażliwością lub nietolerancją na gluten. Posiłki w diecie bezglutenowej polegają na wykluczeniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających w swoim składzie białka glutenu lub mogących być nimi zanieczyszczone.
Nasi dietetycy dbają o to, aby wszystkie dania zawierające m.in. pszenicę, żyto, jęczmień czy owies, zostały zastąpione produktami zbożowymi naturalnie pozbawionymi glutenu.
Dieta bez glutenu występuje w wielu kalorycznościach: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal. Wybierając odpowiedni wariant kaloryczny możesz być pewien wymarzonego efektu!
Nie musisz martwić się o to, że w Twoim menu zabraknie złożonych węglowodanów czy wartościowego błonnika. Nasi kucharze zadbają o to, aby Twoje pudełka były pożywne, smaczne, a przede wszystkim bezpieczne dla Twojego zdrowia i samopoczucia!

 

Propozycja dnia z dietą gluten free:

Śniadanie – Twarogowy omlet cesarski z domową konfiturą
II śniadanie – Fit tarta kokosowa
Obiad – Łosoś caprese z pesto
Podwieczorek – Bruschetta z pomidorkami i pieczarkami
Kolacja – Sałatka z pieczonymi batatami, awokado i granatem 

*dieta może zawierać śladowe ilości glutenu, dlatego nie jest zalecana dla osób cierpiących na celiakię

 

Ada Wolowska

dietetyk TAJM

ZAMÓW

Węglowodany

Białko

Tłuszcz

1200 kcal

135-165g

45-60g

33-47g

1500 kcal

168-207g

56-75g

41-59g

1800 kcal

202-248g

67-90g

50-70g

2000 kcal

225-275g

75-100g

55-78g

2500 kcal

281-344g

93-125g

69-97g