fbpx

Dieta Low Carb

Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.

W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.

Menu na najbliższy tydzień

( 29 kwietnia - 5 maja )

Śniadanie
Pasztet drobiowy z borówkową konfiturą, pumperniklem, ogórkiem i patisonem konserwowym

Obiad
Wege kotleciki z ciecierzycy w sosie szpinakowym z mascarpone na risotto z warzywami

Podwieczorek
Duo pudding chia kawowy & zielony ze spiruliną, orzeszkami i truskawkami

Kolacja
Cauliflower&cheese z kolorową fasolką w zielonym pesto

Śniadanie
Pełnoziarnisty wrap chilli-cheese z zieloną pastą z groszku i warzywami

Obiad
Mintaj marynowany w chimichurri z wielowarzywnym kolorowym makaronem i kruszonym serem kozim

Podwieczorek
Sycylijska caponata z selerem i kaparami

Kolacja
Gryczany quiche ze szpinakiem, wędzonym kurczakiem i mozzarellą * (może zawierać łupiny orzecha)

Śniadanie
Nocna owsianka orzechowa z kruszonką brownie i porzeczkami

Obiad
Wieprzowina po koreańsku z chilli, sezamowym ryżem, orientalną surówką i fasolką z czosnkiem

Podwieczorek
Omlet z szynką, szpinakiem i suszonymi pomidorami, dipem kurkumowym i ogórkiem

Kolacja
Pełnoziarniste penne z pieczonymi warzywami i sosem serowym

Śniadanie
Pancakes kokosowe z serkiem czekoladowym i polewą malinową z płatkami migdałów

Obiad
Panierowany ziarnami ser z konfiturą porzeczkową, frytkami z batata i pietruszki oraz czerwonym colesławem

Podwieczorek
Włoska zupa z mieloną wieprzowiną, jarmużem i boczkiem

Kolacja
Kotlety brokułowe obtoczone w słoneczniku z sosem tatarskim i surówką marchewkową

Śniadanie
Gryczanka bounty z orzechową granolą, jabłkiem, granatem i waniliowym jogurtem

Obiad
Massaman curry z kurczakiem, komosą ryżową i orientalną brukselką

Podwieczorek
Placek z warzywami, sosem z czerwonym pesto i mixem sałat z warzywami

Kolacja
Szakszuka ze szpinakiem, bekonem i fetą podana z pumperniklem

Śniadanie
Box z tuńczykiem, jajkiem, szparagami i winegretem cytrynowo-tymiankowym

Obiad
Klopsiki roślinne w sosie tikka masala z czarną soczewicą i warzywami

Podwieczorek
Piada z pieczarkami i serem

Kolacja
Wątróbka drobiowa na sałatce warzywnej z mozzarellą i malinowym vinegrette

Śniadanie
Śniadaniowa ciabatta z szynką, sosem mayo sriracha, jajkiem sadzonym, warzywami i serem mimolette

Obiad
Kurczak zapiekany z serem i boczkiem, gratin brokułowym i mizerią

Podwieczorek
Kokosowy koktajl z awokado, truskawkami i chia

Kolacja
Burrito z ryżem i chili con carne z pomidorowo-serowym sosem i kolendrą

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1800 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
3000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%

Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM

W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.

Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.

Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.